Wie zijn wij?

ZoGemaakt is een klein kunstcollectief dat in een steeds wisselende samenstelling samenwerkt aan kleine en grotere kunstprojecten. ZoGemaakt is in 2013 opgericht met als doel het ontwikkelen van kunstlessen en kunstprojecten voor kinderen, zowel ónder als ná schooltijd.

De afgelopen jaren hebben duizenden kinderen in Zwolle en omstreken aan onze kunstlessen meegedaan. Lessen waarin ontdekken en onderzoek, experiment, creatief denken en eigen oplossingen centraal stonden en tot veel enthousiasme én mooie kunstwerken hebben geleid.

Inmiddels geven we niet alleen meer les aan basisschoolkinderen, maar ook aan peuters, kleuters, jongeren, studenten én leerkrachten. Naast losse kunstprojecten, ontwikkelen wij steeds vaker in nauwe samenspraak met scholen op maat gemaakte leerlijnen.

Binnen ZoGemaakt zijn Monica Sierat en Simone van der Meulen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en organisatie van de kunstlessen, lessenseries en leerlijnen en de contacten met de opdrachtgevers. Daarnaast werken we graag samen met kunstdocenten Mandy Hidding, Maaike ter Harmsel, Janneke Drulman, Marieke Smink en Lydia Hazelaar en anderen.

Waarom? 

Wij geloven dat je wordt geboren als een nieuwsgierige doener. Tegelijk groei je op in een omgeving vol regels en patronen. Dat is prettig, want daardoor weet je wat je aan elkaar hebt, maar de wereld is ook best ingewikkeld en verandert snel. Dat vraagt van ons dat we kunnen denken in nieuwe mogelijkheden, nieuwe ideeën kunnen verzinnen en onderzoeken om zo tot nieuwe oplossingen te komen.

In onze lessen leren kinderen – op school of na schooltijd – om creatief te denken en om creatief te zijn, want dat hoort bij elkaar. Kinderen die een creatieve houding hebben ontwikkeld durven onbevooroordeeld te kijken en risico’s te nemen, kunnen verbindingen leggen die niet voor de hand liggen, zoeken naar alternatieven en bouwen voort op de ideeën van anderen. Met een creatieve houding ben je in staat om een probleem te zien als een spannende uitdaging.  In onze lessen kruipen kinderen in de huid van een kunstenaar en onderzoeken, ontdekken, bedenken, experimenteren en maken. Het bijzondere is, hoe meer je bedenkt en maakt, hoe meer je vertrouwen je krijgt om op je eigen manier naar oplossingen te zoeken. En dat is niet alleen handig binnen onze lessen, maar ook daarbuiten. Of liever, een heel leven lang.

TEAM

Simone

Simone van der Meulen

Monica

Monica Sierat

logo_zogemaakt_nwe_kleuren_02

Mandy Hidding

OPDRACHTGEVERS

Opdrachtgevers sinds 2014: CBS De Ark – KBS De Boxem – OBS Campherbeek – CBS Het Carillon – CBS De Duyvencamp – Koningin Emmaschool – SBO Facet – GBS De Levensboom Rouveen – OBS De Marshof – CBS Het Mozaïek – OBS De Parkschool – KBS Jenaplanschool de Phoenix – OBS Schatkamer – GBS De Smaragd – CBS Het Stroomdal – OBS De IJsselhof – SBO De Twijn – KBS Vlieger 2 – KBS Vlieger 3 – CBS De Wendakker – IKC De Werkschuit – IKC De Wieden – KBS De Wilgenburg – KBS De Wingerd – CBS De Zevensprong – CBS De Zuidster – ArtEZ – BSO Doomijn – Cultuurbedrijf Noordoostpolder – Cultuurplein Noord-Veluwe – Go-Kids – Historisch Centrum Overijssel – Katholieke Pabo Zwolle – De Meerpaal Dronten – Quintus, centrum voor de kunsten Kampen – Het Oversticht – Stadkamer Lezen en Lenen – Stadkamer Educatie – Stadshoeve – Stedelijk Museum Zwolle

KUNSTPROJECTEN BUITEN DE KLAS

Project Vrijheid!
Theatervormgeving muziektheaterstuk op 14 april 2020 in het Dominicaner Klooster Zwolle. Project i.s.m. Monica Sierat, Janneke Drulman, Theo van Vliet, Jan-Pieter Boudens en diverse basisscholen.
> januari – mei 2020

Met de BuurtKar op pad
Kunst- en welzijnsproject over energie in de Zeeheldenbuurt in Zwolle. Project samen met en in opdracht van Corinne Tijsseling.
> augustus – september 2019

Alles stroomt!
Kunst- en natuurproject in de Aa-landen Zwolle. Project i.s.m. ErUit, Stadkamer Educatie, 6 basisscholen en diverse (culturele) organisaties in de wijk.
> januari – juni 2019

Aanspoelen op een onbekend eiland
Kunsttentoonstelling in Museum Schokland. Project i.o.v. Monica Sierat van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en drie basisscholen.
> maart – mei 2019

Een brief van Corneille
Kunstproject over de Cobra met afsluitende tentoonstelling in Kunstuitleen Emmeloord. Project i.s.m. Monica Sierat van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en vier basisscholen.
> december 2018

Door het oog van Terborch
Tentoonstelling Academiehuis Grote Kerk Zwolle – linosnedes met Zwolse stadsgezichten, ontstaan in de voetsporen van de 17e eeuwse schilder Gerard Terborch. Project i.s.m. Historisch Centrum Overijssel en 18 leerlingen van de Talentklas van ZoGemaakt.
> december 2017 – februari 2018

Opening Stadkamer Centrum
Tweedaagse evenement waar kinderen en volwassenen samen een kleurige stad van klei bouwden. Project i.s.m. Janneke Drulman in opdracht van Stadkamer.

> april 2017

360 graden-boeken (opening Stadkamer Centrum)
Kunsttentoonstelling Alle kamers in één huis en De wereld van boven in Stadkamer Zwolle. I.o.v. Stadkamer Lezen en Lenen i.s.m. groep 1 t/m 8 van KBS Het Atelier.
> maart – april 2017

Verhalen uit je moederland
Kunstproject i.s.m. de Schrijfbende en Waanders tijdens het Zwolle Unlimited Festival 2016. In opdracht van Go-Kids.
> mei – juni 2016

Moet je kijken! De Nieuwsgierige Aagjes
Kunsttentoonstelling in de bijzondere Brugwachtershuisje in Zwolle. I.s.m. Projectgroep Waar wacht je op! en bijna 60 leerlingen van ZoGemaakt.
> april – mei 2016

De rode vogel
Tweedaags kunstproject i.s.m. Brenda Boon tijdens het Sprookjesfestival in Odeon.
> december 2016

Sprookjeskasteel in de wolken
Tweedaags kunstproject i.s.m. Monica Sierat tijdens het Zwolle Unlimted Festival 2015.
> mei – juni 2015

Het bizarre verhalenbos
Tweedaags kunstproject i.s.m. Monica Sierat tijdens het Zwolle Unlimited Festival 2014.
> mei – juni 2014

Er was eens…
Driedaags kunstproject i.s.m. Monica Sierat tijdens het Sprookjesfestival in Odeon.
> december 2014


@